Ben jij ondernemer en wil je een boekhouder inschakelen voor de boekhouding? Het vinden van een geschikte boekhouder is een lastige klus: zeker wanneer je niet weet waar je op moet letten. Daarom geven wij je in deze blog een aantal handige tips voor het vinden van een boekhouder die bij jou past.

Tip 1: Bedenk welke werkzaamheden de boekhouder gaat uitvoeren

Wanneer je op zoek gaat naar een boekhouder, doe je er goed aan om vooraf te bedenken wat je precies van de boekhouder verwacht. Je kunt ervoor kiezen om je gehele boekhouding uit te besteden, of een gedeelte daarvan.

Zo kun je bijvoorbeeld ervoor kiezen dat de boekhouder enkel de belastingaangiftes of salarisadministratie doet. Het voordeel hiervan is dat je zelf betrokken blijft bij de boekhouding en dat de boekhouder minder geld kost. Het voordeel van het in zijn geheel uitbesteden van de boekhouding is dat jij je nergens zorgen over hoeft te maken.

Wanneer je weet wat je van de boekhouder wilt, kun je ook gerichter op zoek gaan. Niet alleen de werkzaamheden, maar ook de rechtsvorm bepaalt voor een groot deel het type boekhouder. De meeste boekhouders hebben namelijk een specialisatie in type werkzaamheden of op basis van rechtsvorm.

Tip 2: Groot of klein boekhoudkantoor

Bedenk vooraf goed of je gaat voor een groot of klein boekhoudkantoor. Meestal geldt dat hoe groter je bedrijf, hoe groter het boekhoudkantoor. Maar ook als groot bedrijf kun je er natuurlijk voor kiezen om een ZZP boekhouder in te schakelen, net als dat je als eenmanszaak een boekhoudkantoor kunt inschakelen.

Beide hebben hun voors- en tegens. Een klein boekhoudkantoor of ZZP’er werkt vaak alleen en is daardoor een stuk persoonlijker en meer betrokkenen bij jou onderneming. Bij een groot boekhouderkantoor is er een iets minder persoonlijke aanpak en ben je anoniemer. Bedenk vooraf goed wat jij prettiger vindt.

Tip 3: Reviews, ervaringen en keurmerken

Zodra je een aantal boekhouders op het oog hebt kun je gaan kijken naar bijvoorbeeld reviews op het internet, ervaringen van anderen en keurmerken, bijvoorbeeld het NOAB- keurmerk. Heeft de boekhouder geen keurmerk? Dan zegt dit niet direct iets over de professionaliteit en kwaliteit. Hiervoor zijn reviews en ervaringen een betere indicatie.

Tip 4: Kies een boekhouder uit de buurt

Kies altijd een boekhouder bij jou uit de regio. Vrijwel ieder boekhoudkantoor rekent voorrijkosten. Hoewel dit misschien een relatief klein bedrag lijkt, kunnen de kosten toch flink op lopen. Het bespaart je niet alleen geld, maar ook tijd. Zeker wanneer jij eens bij de boekhouder langs moet komen.

Maar hoe vind je nou een boekhouder in de buurt? Heel simpel, zoek bijvoorbeeld eens op “Boekhouder Amsterdam” en je vindt al snel een overzicht van boekhouders uit Amsterdam en omgeving.

Tip 5: Maak gebruik van het kennismakingsgesprek

Alle boekhoudkantoren bieden een gratis kennismakingsgesprek. Maak hier gebruik van! Een persoonlijke klik met de boekhouder is belangrijk, omdat je veel moet gaan samenwerken en persoonlijke informatie met de boekhouder deelt. Het hebben van een persoonlijke klik is belangrijk voor het opbouwen van een vertrouwensband.

Tijdens het kennismakingsgesprek kom je erachter of die persoonlijke klik aanwezig is en of de boekhouder aan jou verwachtingen kan voldoen.

We hopen dat jij met deze tips een geschikte en betrouwbare boekhouder vindt!