Een boekhouder en een accountant worden nog wel eens verward met elkaar. Vaak wordt gedacht dat een accountant een netter woord is voor een boekhouder, maar het zijn toch echt 2 andere beroepen. Wil je weten of je een boekhouder of een accountant nodig hebt? In deze blogpost leggen we het verschil uit.

Werkzaamheden

Of je beter een boekhouder of een accountant in kan schakelen ligt aan de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Een accountant heeft een controlerende rol en een boekhouder meer een uitvoerende rol.

Daarnaast kan iedereen zichzelf een boekhouder noemen doordat dit geen beschermde titel is. Een accountant mag zich alleen zo noemen wanneer deze opleiding is afgerond.

Dit zie je terug in de werkzaamheden: een boekhouder onderhoudt de boekhouding, terwijl een accountant de boekhouding inricht. Dit verschil zie je ook terug als het gaat om de jaarrekening: een boekhouder stelt de jaarrekening op en een accountant controleert de jaarrekening. Of je een boekhouder of een accountant nodig hebt, ligt dus net aan de werkzaamheden waar je baat bij hebt. Heb je aan de werkzaamheden van een boekhouder genoeg? Dan kun je in deze gids meer informatie lezen over de werkzaamheden van een boekhouder!

Kosten
Een accountant kan dus in grote zin meer voor je bedrijf betekenen. Hier is dan het verschil in kosten ook wel naar. Voor een boekhouder betaal je tussen de € 40,- en de € 80,- per uur. Dit verschil ligt hem in de ervaring van een boekhouder. De kosten voor een accountant liggen dan ook iets hoger: bij dit tarief moet je al snel rekenen op € 70,- tot € 150,- per uur.

Wat kies jij?
Afhankelijk van de grootte van je bedrijf kun je de keuze voor een boekhouder of accountant maken. Werk je als zzp’er, heb je een eenmanszaak of kleine MKB dan is een boekhouder inschakelen meer als voldoende. Bedrijven met meer dan 50 man personeel en tientallen miljoenen aan omzet zijn verplicht om gebruik te maken van een accountant.