Je wordt op een zondag wakker met een geweldig idee. Dit idee verwerk je tot een bedrijfsplan en na wat overleg met je naasten en verschillende adviseurs, is je onderneming geboren. Je staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en langzaamaan zet je de eerste stappen in het ondernemerschap. Nu vormt zich daar direct een probleem. De onderneming vraagt natuurlijk om volledige focus en de eerste afnemers druppelen binnen. Je hebt eigenlijk geen tijd meer om de financiële huishouding onder controle te houden. Dit is uiteraard wel van groot belang voor de doorontwikkeling van het bedrijf. Je hebt behoefte aan begeleiding en daar kan een boekhouder zeker bij helpen.

De boekhouder helpt de startende ondernemer

De administratie van jouw onderneming moet aan aantal bepaalde eisen voldoen. In deze alinea lees je alles over de verschillende eisen en hoe een boekhouder daarin kan ondersteunen. Allereerst heeft de Belastingdienst dus een aantal eisen opgesteld. Jouw bedrijfsadministratie moet bestaan uit een urenregistratie. Dit is een overzicht van het aantal gewerkte uren en aan welke werkzaamheden deze uren zijn besteed. Ten tweede moeten alle facturen en bankafschriften worden bijgevoegd. Daarbij komen ook nog de reiskosten en eventuele rittenadministratie. Heb je andere zakelijke aankopen? Deze moeten dan ook bijgevoegd worden.

Dit mag ook niet ontbreken

Voor jouw bedrijfsadministratie geldt een bewaarplicht van minimaal zeven jaar. In het geval van onroerende zaken als de huur van een pand, geldt de bewaarplicht voor tien jaar. De volgende onderdelen moet je minimaal zeven jaar bewaren: het grootboek, debiteuren- en crediteurenadministratie, het overzicht van de actuele voorraad, de inkoopadministratie, salarisadministratie en de bankafschriften. Deze volledige bedrijfsadministratie kun je zelfstandig opzetten maar voor een boekhouder zijn dit gebruikelijke werkzaamheden. Je kunt dus met een goed gevoel deze administratie uitbesteden. Het is overigens als kleine ondernemer of zzp’er niet verplicht om een boekhouder in te huren. Dit geldt wel voor grote bedrijven.

De voordelen van uitbesteden

Het grootste voordeel van uitbesteding is toch wel de winst aan tijd. Je kunt jezelf weer volledig op het ondernemerschap richten. Het oorspronkelijke bedrijfsplan krijgt weer de volle aandacht en je kunt tijd vrijmaken voor het binden van nieuwe klanten en het realiseren van groei. Je hoeft je daarnaast minder te verdiepen in fiscale zaken als het afschrijven van bedrijfsmiddelen en bijvoorbeeld een btw-aangifte. Een partij die je kan ondersteunen bij de financiële verwerking van jouw onderneming is Stolwijk Accountants. Deze boekhouder uit Aalsmeer is gespecialiseerd in financiële administratie. Persoonlijke aandacht staat daarbij hoog in het vaandel.