Over schenkingen dient vaak belasting te worden betaald. Er zijn echter maximumbedragen tot waar dit niet geldt. Deze bedragen en de verschillende bijbehorende schenkingsmogelijkheden volgens Levius worden in dit artikel besproken. 

Schenken door geld over te maken

Een bedrag overmaken naar de rekening van uw (klein)kinderen of andere jongere familieleden is een van de meest toegankelijke manieren van schenken. Schenkingen tot €5.363 per jaar aan kinderen zijn belastingvrij, zo lang uw kind tussen de 18 en 40 jaar oud is of de partner minder dan 40 jaar oud is. Deze jaarlijkse belastingvrije schenking mag eenmalig €25.371 bedragen en zelfs €53.602 als het geld wordt gebruikt voor studie. Als u als opa of oma aan kleinkinderen of als tante of oom aan neefjes of nichtjes schenkt, dan is er een belastingvrij maximum van €2.146,99. Boven deze bedragen tot €123.248 geldt er een schenkbelasting van 10% Boven dit bedrag wordt een schenkbelasting van 20% gehanteerd. Verder kan er belastingvrij worden geschonken aan mensen tussen de 18 en 40 jaar voor de aankoop, verbetering of het onderhoud aan een woning. De jaarlijkse vrijstelling hiervoor mag eenmalig worden verhoogd naar €100.800.*

 

Het is belangrijk om te weten dat u maar één van deze vrijstellingen kunt kiezen: de algemene €25.731 (of minder) óf de €53.602 (of minder) voor studie óf de €100.800 (of minder) voor een woning.

 

In 2021 zijn de jaarlijkse belastingvrije maximumschenkingen verhoogd met circa €1.000 in verband met de coronacrisis. Het is onbekend of dit ooit weer wordt verlaagd. 

Hypotheek verschaffen

Tevens kunt u zelf hypotheekverstrekker zijn voor uw kind. Hiermee ontvangt u rente over het uitgeleende bedrag. De rente die u als verstrekker ontvangt is onbelast, terwijl uw kind de rente kan aftrekken bij de belasting. Als hypotheekverstrekker betaalt u vermogensrendementsheffing, maar hier is ook sprake van bij spaargeld. Wel dient de rente maximaal 25% hoger of lager te zijn dan de bankrente. Daarbij kunt u de ontvangen rente terugschenken aan uw kind tot het belastingvrije bedrag van €5.363 per jaar. De ontvanger heeft dan twee voordelen: belastingaftrek van de betaalde rente en een belastingvrije gift. Meer informatie over de familiehypotheek vindt u op de website van de Belastingdienst.*

 

* Dit betreft de belastingbepalingen vanaf 2018. 

Vermogen vrijmaken om te schenken

De oudere generaties hebben vaak veel overwaarde op hun woning zitten. Dit kunt u vrijmaken, bijvoorbeeld door: